Wat als ik niet .......... zou zijn?
* persoonlijke eigenschap invoegen op de stippellijn.
Wat als ik niet .......... zou zijn?
Geschreven door Lotte de Jong - leestijd 3 minuten
De twee woorden ‘wat’ en ‘als’ lijken zo los van elkaar niet veel te betekenen. Maar als je ze achter elkaar zet en er een zin mee begint krijg je ‘wat als …’. Het zijn de eerste twee woorden van een nieuw idee, een creatieve oplossing of een nieuwsgierige blik. Voor mij staan deze woorden symbool voor mijn verbeeldingskracht als ontwerper. Maar wat als ik geen ruimtelijk ontwerper zou zijn of geen visie zou hebben? En wat als jij nooit stress zou ervaren?
Wat als ik geen ruimtelijk ontwerper zou zijn?
Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat er was gebeurd als ik geen ruimtelijk ontwerper zou zijn geworden. Het is eigenlijk ook nooit een keuze geweest, meer de enige optie en voor mij een logische stap. Na de middelbare school ben ik ruimtelijk vormgeving gaan studeren. Een plan B was er niet. Ik wist wat ik wilde en die zekerheid straalde ik ook uit naar mijn omgeving. Het grappige is ook dat daardoor niemand om mij heen ooit heeft getwijfeld aan mijn beslissing.
Wat als ik niet was begonnen met ondernemen?
Dan zou ik nu waarschijnlijk doodongelukkig zijn. Na mijn opleiding ruimtelijk vormgeving en masters in exhibition design, heb ik kort voor een bedrijf gewerkt in Duitsland. Al snel ervaarde ik daar de nadelen van werken voor een groot bedrijf in de creatieve sector. Met veel ambitie en nieuwsgierigheid begon ik aan het werkende leven. Ik hield me vooral bezig met ontwerpen, maar zodra ik een ontwerp af had moest ik het uit handen geven. Er was namelijk een ander team dat de uitvoering deed. Tijdens het realisatie proces blijkt vaak dat er nog veranderingen nodig zijn, bijvoorbeeld om financiële redenen. Daardoor was het eindproduct na oplevering totaal anders dan mijn oorspronkelijke ontwerp. Ik ontdekte dat ik zelf meer regie wilde hebben en dat de details van een ontwerp ontzettend belangrijk voor mij zijn.
Wat als ik me niet zou focussen op de zintuigen?
Als ik in mijn ontwerpen niet zou inspelen op jouw zintuigen, dan zou jij niet een echt verhaal ervaren. Tijdens mijn master in exhibition design maakte ik kennis met ontwerp voor de zintuigen. Ik ontwikkelde een fascinatie voor experience design en het vertellen van verhalen door middel van vormgeving. Een evenement, tentoonstelling of interieur moet een blijvende herinnering worden en dat doel kan ik alleen bereiken als ik jouw zintuigen prikkel. Door in te spelen om meerdere zintuigen creëer ik een totaal ervaring waarmee ik je verwonder.
Wat als JIJ &ik nooit stress zouden ervaren?
Daarvoor moeten we even terug in de tijd. De afgelopen jaren heb ik mezelf uitgedaagd door me te verdiepen in maatschappelijke vraagstukken. Deze onderzoeken presenteer ik sinds 2017 op de Dutch Design Week in Eindhoven. Om mezelf meer tijd te geven voor deze proeven, heb ik dit jaar Stichting KIP opgericht. KIP staat voor Kunstzinnige Interactieve Proeven en in het nieuwe onderzoek gaan we dieper in op stress. Wat doe het met je? En hoe vaak en waarom ervaar je stress? Dit jaar presenteer ik in oktober samen met anderen het project ‘De kunst van het leven anno nu’. In de volgende nieuwsbrief vertel ik je graag meer over dit project.
​
Lotte de Jong
PS. Zo nu en dan schrijf en verstuur ik deze nieuwsbrief met veel plezier. Maar mocht je ‘m liever niet ontvangen, voel je dan vrij om je hier uit te schrijven.