Van behoefte naar vorm
Van behoefte naar vorm
Geschreven door Lotte de Jong - leestijd 3 minuten
Het was vorige maand Dutch Design Week in Eindhoven! Als ik eerlijk ben moet ik daar altijd even goed van bijkomen, maar we kijken ook enorm trots terug op een mooie week. Een week vol met bijzondere gesprekken, leuke reacties van bezoekers en inzichten over rust nemen en stress verlagen. Je afsluiten van de buitenwereld door filters toe te passen kan een goede manier zijn om minder stress te ervaren. En dat is precies de boodschap van De kunst van leven | anno nu. Een project dat ik samen met Tessa Verbei en Willemieke van den Brink-Gouwentak heb vormgegeven, namens stichting KIP.
De vraag die we op de Dutch Design Week aan onze medemens stelden was: hoeveel filters heb jij nodig tussen jou en de buitenwereld, zodat je je even kan afzonderen en tot rust kan komen? Het onderzoek voorafgaande aan deze interactieve installatie ging over stress, overspannen zijn en het (te) druk hebben. Het lijkt de norm, maar sinds wanneer eigenlijk? Het interesseert, fascineert en maakt ons nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar de oorsprong, de gevolgen en vooral zoekend naar een mogelijke uitweg.
We wilden vooral bewustwording creëren over het onderwerp stress en wat het met ons doet. Als bezoeker kon je de installatie inlopen, hoe dieper naar binnen, hoe meer filters er ontstonden tussen jou en de buitenwereld. In het midden kreeg je zelf de regie, door de gordijnen om je heen te draaien kon je je naar behoefte even afsluiten van de buitenwereld. Dat we ons doel hebben bereikt, blijkt wel uit de reacties die we ontvingen. “Soms kan ik de stilte horen, ook al is het niet stil. Hier kan ik dat.” “Dit is misschien wel het mooiste wat ik hier gezien heb dit jaar. Vooral de boodschap, dat je eigen ruimte aangeven oké is.” “Mama, ik voel me hier nu zo lekker!” “Ik wil deze hele installatie mee naar huis nemen!”
Naast al deze mooie reacties, ontvingen we ook ideeën over waar deze installatie of het concept ervan, nog meer toegepast zou kunnen worden. De een zei in de kantoortuin voor werknemers, de ander op een middelbare school voor leerlingen die even tijd voor zichzelf nodig hebben. Of misschien moet dit idee wel terugkomen in de vorm van een boek of documentaire. Ook vonden veel mensen de installatie passend in een museum.
Misschien is het museum inderdaad een goede plek (al houd ik onze opties graag open ;)). Je gaat naar een museum om te leren, geïnspireerd te worden of misschien juist om te ontspannen. Persoonlijk zou ik het tof vinden om De kunst van leven | anno nu, terug te zien in een museum, op wat voor manier dan ook. Het gaat namelijk niet om de vorm, maar om de behoefte die we willen bevredigen. De vorm moet daarbij aansluiten. Echter ben ik wel van mening dat het niet een traditionele tentoonstellingsmanier moet zijn. Wat wel, dat weet ik ook nog niet. Maar laten we de culturele sector eens een nieuw concept aanbieden! Uitdaging geaccepteerd :).
Leuk hè? Om na te denken en te dromen over waar het werk dat je maakt naartoe zou kunnen gaan. Denk jij daar wel eens over na? Voor wie maak je het? Voor welke plek? Of houd jij, net als ik, soms van een leuke zoektocht en het proces ergens naartoe?
Lotte de Jong
P.S. Waar zou jij De kunst van leven | anno nu. terug willen zien?